Ham Mill

1 of 8
Restored Ham Mill and proposed 'yard'
Scheme layout
Section through valley
New residential street
Existing industrial site set within the Stroud valleys
Existing Ham Mill and yard
Pedestrian 'alley'
Proposed sections
Focused around the restoration and conversion of the Grade II listed Ham Mill in Stroud, this heritage-led development aims to set a benchmark for the surrounding area and catalyse regeneration of other disused industrial sites within the 13-mile conservation area that runs along the Stroud valleys.

At the heart of this new 100-home residential community, the five-storey Mill will be carefully renovated into 22 of the homes with commercial space at ground level, whilst 55 two-storey townhouses and four new apartment buildings fill the rest of the site in a layout derived from the original industrial footprint.  Narrow ‘alleys’ run laterally east-west and open out into two large ‘yards’ to introduce new access routes and permeability through the site to the River Frome and communal landscaped spaces for residents and the wider public.

The new buildings have been thoughtfully designed to be both contemporary and conscious of the industrial features and material palette of the heritage buildings, including the course rubble limestone and Welsh slate roof of the Mill.

Ham Mill was an operational cloth mill for three centuries from 1608 before being occupied by a carpet manufacturer until 2000, and has remained disused since. This development, with its mix of residential, commercial and community space, will bring back life and enterprise to the site after these 17 years of vacancy.

Back to projects
Grade II listed conversion for Stroud valleys
Ham Mill
Ham Mill
Stroud, GL5 2BB

Client

Arab Investments

Awards

2017 The Sunday Times British Homes Awards - Finalist for Housing Project

Sectors

RIBA Stages

Proposed use

Site history

Disused industrial site

Site area

2.0

Gross internal area

11,000

Number of dwellings

100

Density

50

Plot ratio

1:0.56

Construction value

25,000,000

Made by Tommy logoTerms of use   |   Privacy policy   |   Environmental policy   |   © Assael Architecture Ltd 2017