Osiers Gate

1 of 8
A residential fabric
A residential fabric
Colourful detail
Changing facades
Framed elements
New residential hub
New neighbourhood
Collage by Adam Johnston
Osiers Gate in the London Borough of Wandsworth incorporates new accommodation along with commercial units and a 21-storey residential tower.

This innovative scheme for Barratt London sits alongside the River Thames and next to Wandsworth Park.

The development offers 275 apartments and provides a new vibrant hub for the area combining bars, restaurants and pocket parks. It lies next to the River Wandle, a small Thames tributary which has been restored to enhance ecology and wildlife and is an ideal location for a new riverside community to thrive.

Our vision has created a clear residential identity, achieved through attention to the scale and massing of the buildings and the materials used. It has been carefully designed to ‘stand out from the crowd’ amongst the neighbouring building typologies that lie along the river.

A series of lower buildings have replaced the light industrial warehouses that stood there before to form a crescent of residential buildings.

The tall tower rises up to the north of the site and is the defining link to the River Wandle and through to the Thames. This 21-storey structure adopts sustainable building principles. Each façade has been designed differently to respond independently to the specific environmental conditions which change depending on orientation and to help maximise sunlight for residents and those using the amenity spaces below.

Pedestrian and cycle routes have been improved along with traffic links to shops across the river and Wandsworth Town and Putney.

Landscaped space and public art sit between the buildings for residents and public alike to enjoy along with a new public plaza. The tower also boasts amenity space for residents in the form of winter gardens on the northern side.

Back to projects
Dynamic residential hub for Wandsworth
Osiers Gate
Osiers Road, Wandsworth
SW18 1NH


Barratt London


2012 UK Property Awards - Highly Commended for Best High-Rise


RIBA Stages

Proposed use

Site history

Former brownfield site occupied by light-industrial work sheds

Site area


Gross internal area


Number of dwellings




Plot ratio


Construction value


Made by Tommy logoTerms of use   |   Privacy policy   |   © Assael Architecture Ltd 2014