Creekside Wharf

1 of 8
View from Creek Road
New Creek Walk and intertidal terracing
Cut away axo - the whole building has been designed specifically for Build to Rent
Rooftop amenity floors
New pocket park for Greenwich
Ground floor lobby and lounge
Framing views at roof level
Existing site along Deptford Creek
Located at the junction between Deptford Creek and Creek Road, Creekside Wharf will be a groundbreaking mixed-use scheme at the heart of Greenwich.

The 0.48 hectare site is located at the junction between Deptford Creek and Creek Road in the Royal Borough of Greenwich, and will rejuvenate this distinctive gateway site.  The scheme directly addresses the needs of its locality whilst celebrating its unique Creekside location with a new waterside route from Creek Road to the Stirling prize winning Trinity Laban Conservatoire and beyond.

Essential Living will manage and develop the scheme, which will comprise 249 apartments across two buildings – one of which has been solely designed for families. It is one of the few schemes of its kind in the UK that will provide renters with an alternative and flexible way of living.

The scheme has been designed by Assael specifically as a Build to Rent development, with an underlying objective to provide not just a place to live, but also to create a strong sense of community, lifestyle and security. In line with The Greater London Authority’s (GLA) desire to promote long-term private rent, this will include tenure blind discount market rent affordable housing ‘pepper-potted’ across both buildings.

The building designed for families comprises 60 two and three bedroom dual-aspect apartments featuring child-friendly balconies, generous storage and high acoustic insulation for ‘early bed times’. Communal areas have additional storage for pushchairs, prams and scooters, wider corridors are buggy-friendly and an amenity-focused rooftop floor provides internal and external children’s play space and ‘grow-your-own’ allotment gardens, overlooked by a fitness area for parents, a lounge and games room, and a hireable space for social gatherings and children’s parties, all designed to meet the specific needs of families.

A second building comprises 21 residential storeys of one and two bedroom apartments. To allow residents to enjoy the entire building as their home, residents’ amenity spaces and services play an integral role in the design. Starting at ground floor with a large lobby, lounge, café and concierge and extending to roof level where a dedicated communal floor includes a cinema, social hub, kitchen, dining areas and a lounge with a games corner and quiet study area, these spaces offer residents an attractive and stimulating environment over the long-term.

The apartment layouts have also been purpose designed with the renter in mind, with some apartments providing almost 10 sq m more floor space than required under the London Plan.

At ground level, a concierge, restaurant, flexible commercial space and nursery will activate an enhanced public realm, which occupies 72% of the site and includes a pocket park, children’s play space, a new Creek Walk and intertidal terracing.

Planning consent was granted in July 2015.

Back to projects
Landmark mixed-use Build to Rent scheme
Creekside Wharf
Creek Road
SE10 9RA

Client

Essential Living

Awards

2016 Housing Design Awards - Winner of Private Rented Sector Project

2015 The Sunday Times British Homes Awards - Winner of Housing Project

Sectors

RIBA Stages

Proposed use

Site history

Brownfield site

Site area

0.48

Gross internal area

26,900

Number of dwellings

249

Density

558

Plot ratio

1:5.6

Construction value

54,000,000

Made by Tommy logoTerms of use   |   Privacy policy   |   Environmental policy   |   © Assael Architecture Ltd 2017