Wallis House, Great West Quarter

1 of 8
The iconic central tower
Rear courtyard gardens
Rear courtyard gardens
The main foyer, Wallis House
Interior view
The Airman
Wallis House
The iconic Art Deco Wallis House has been brought back to its former glory through a careful balance of sensitive restoration and creative remodelling to provide 111 residential apartments and offices. The restoration and conversion of this important 1930s Grade II Listed building, originally designed by Wallis Gilbert and Partners, received support from English Heritage, the 20th Century Society and the London Borough of Hounslow. The tower, shoulders and wings have been restored and the original windows replaced to their original format. The rear of the building, which changed significantly over time, was stripped back to create two landscaped courtyards for the residents' enjoyment.

Assael worked closely with Barratt West London to realise a new vision for Wallis House as an iconic residential hub to the Great West Quarter masterplan, while accommodating the client’s offices and a resident’s gym.

A dramatic new contemporary main entrance replaces the poor quality 1960’s lobby, while the creation of generously sized rear courtyard gardens provide a tranquil space for residents to enjoy, New windows replace the poor condition originals and extensive but sensitive repairs to the original fabric and remodelled internals provide unique, individually designed apartments where no two homes are quite the same.

An extensive consultation process and collaboration with the Planners, the Conservation Officer, English Heritage and the 20th Century Society has resulted in a remarkable rejuvenation of one of West London’s most important 20th Century buildings and has been preserved for future generations.

Back to projects
A new lease of life for Golden Mile icon
Wallis House, Great West Quarter
Great West Road
Brentford, TW8 0HD


Barratt London


2013 AJ Retrofit Awards - Shortlisted for the Heritage pre-1945 Category

2012 New London Awards - Joint Winner of the Conservation & Retrofit Category

2009 British Homes Awards  - Commended for Conversation Development of the Year


RIBA Stages

Proposed use

Site history

Former Glaxo Smith Kline Headquarters

Site area


Gross internal area


Number of dwellings




Plot ratio


Construction value


Made by Tommy logoTerms of use   |   Privacy policy   |   © Assael Architecture Ltd 2014