The Tower at GWQ

1 of 9
Illuminated tower
Landmark tower for Brentford
New heights
Components
New heights
Winter gardens
Winter gardens
ETFE roof protecting the courtyard from the wind
Café at ground floor
Located along the ‘Golden Mile’ in West London and rising to 27 storeys, the Tower at Great West Quarter is one of the tallest building in the neighbourhood. It offers views across London and the nearby Kew Gardens from the publicly accessible viewing gallery and incorporates one of the tallest interactive light sculptures in Europe.

The rationale for a tall building in this location was determined by an urban design study of the cityscape along this main arterial route into London. A number of 1930’s and 1940’s Art Deco industrial buildings line this route including the important Listed Wallis House, which forms part of this Great West Quarter Development.

These significant buildings provide a legible ‘gateway’ to London. This tower establishes a new 21st Century landmark, utilising modern materials and techniques to create an architectural statement worthy of this route known as ‘The Golden Mile’

The building design has has been influenced by environmental factors. Firstly, the orientation and shape of the building has been generated to mitigate the effects of the prevailing winds.

Secondly, the noise from aircraft, the adjacent dual carriageway and a nearby railway informed the innovative twin skin façade, which is both visually striking and technically sophisticated. This approach provides significant environmental benefits; the outer skin creates an enclosure against noise, wind and rain, whilst the inner skin creates a thermal barrier. The apartments benefit from the double skin façade through the inclusion of winter gardens, providing amenity space throughout the year. The pattern of ‘fritting’ on the outer skin, generated by a detailed analysis of the facade, provides varying levels of shading in areas that would otherwise experience high solar gains.

The building uses several artistic lighting strategies to create an active façade at night, including the 85 metre art light installation, winter garden lighting and illumination of the underside of the viewing gallery giving the effect of the viewing gallery floating above the tower at night. The winter gardens illuminate the inner skin and enhance the sculptural qualities of the double skin façade whilst creating a random pattern that vary from floor to floor.

Back to projects
Lighting up the skies of West London
The Tower at GWQ
Great West Road
Brentford, TW8

Client

Barratt London

Sectors

RIBA Stages

Proposed use

Site history

Former Glaxo Smith Kline Headquarters

Site area

0.7

Gross internal area

13,600

Number of dwellings

178

Density

254

Plot ratio

1:1.9

Construction value

25,000,000

Made by Tommy logoTerms of use   |   Privacy policy   |   Environmental policy   |   © Assael Architecture Ltd 2017