Rochester Row

1 of 7
Approaching Rochester Row
Rochester art panels
Rochester Row elevation
Entrance view of Rochester Row
Rochester Row reveal and art details
Original artwork by Oliver Marsden
Division of the pattern - making the art building sized
This project transforms a former car park in central London, close to Victoria Station, into 51 apartments over nine storeys with a central atrium at its heart and retail at ground level. It responds sensitively to its location and contributes to the complex urban grain in this inner city location.

The development provides 34 private homes, with penthouse units offering two terraces and stunning views across London, and 17 affordable units. All of the accommodation meets the Ecohomes ‘Very Good’ environmental standard, with special emphasis on energy and water saving and the selection of materials and insulations that do not contribute to global warming.

In giving the building a new use, we wanted to create a high quality exterior, which would be subtle, modern and add variation to the immediate neighbourhood, while respecting the surrounding buildings.  As the development lies between two streets, Rochester Row and GreenCoat Place, and has completely different adjoining buildings either side, we used a classical, stripped down natural stone clad frame with glass and aluminium cladding in between. The facades are typified by crisp punched openings, with stone clad reveals, and recessed balconies with simply detailed glass balustrades.

One of the elements of particular note is how the principal facade to Rochester Row accommodates a series of aluminium art panels set over six floors, which together form a fractured, concentric circle art installation designed by Oliver Marsden. The artwork delivers the subtlety we were seeking and, because it catches the light, looks different from every angle and at varying times of day.

Our interior design for Rochester Row centres on a central atrium topped with an EFTE roof to introduce light and create a dramatic central space at the heart of the new building.

To emphasise the atrium as the focal point, a single lift shaft is installed and a free standing glazed staircase links to the rest of the development by bridges with glass balustrades, presenting dramatic views into the atrium as well out across the city through a vertical four storey ETFE wall.  Suspended over the concierge’s control point, is a 12 meter long illuminated chandelier assembled from hand blown glass, ovoid forms which refract the light day and night.

 Set deep within the heart of Westminster and sitting between the City Hall and the Channel 4 Building, the final scheme respects the traditional surrounding buildings with contemporary detailing, giving the design a clean, crisp appearance, and providing new residents with an interesting place to live.

Back to projects
The Gold standard for urban living
Rochester Row
10 Rochester Row
London, SW1 1NS

Client

Barratt London

Awards

2011 Daily Telegraph British Home Awards - Highly Commended for Apartment Building of the Year

2010 CABE Building for Life Awards - Gold Standard Award

Sectors

RIBA Stages

Proposed use

Site history

The site for our mixed-use apartment block development in London SW1 was formerly a nine-storey mechanical car park fronting Greencoat Place. Its additional roof-level plant room and basement level effectively made Rochester Row Car Park an eleven-storey building overall. Rochester Row car park was built in around 1965 as an exposed concrete-framed building, with dark brown brick infill in other areas. The car park was set back from the street, creating an awkward wedge of open space and exposing the blank end wall of Townsend House. The car park had seen a significant drop in customers, after the introduction of the congestion charge in central London.

Site area

0.18

Gross internal area

5,482

Number of dwellings

51

Density

283

Plot ratio

1:3.1

Construction value

18,000,000

Made by Tommy logoTerms of use   |   Privacy policy   |   © Assael Architecture Ltd 2014