Queen's Wharf

1 of 8
New Riverside Studios
Listed Hammersmith Bridge
Active frontage
Corner view of Queen Caroline Street
Thames Path towards Crisp Road
Isometric cutaway
Existing site
A contemporary new home for the iconic Riverside Studios in London Borough of Hammersmith and Fulham.

This new scheme by Mount Anvil and A2 Dominion is currently on site. Once complete in 2017, it will put this waterfront location on the map and enhance the surrounding neighbourhood.

The development brings back to life the former Riverside Studios building, with a state-of-the art media centre and residential accommodation as well as a vibrant river walkway.

Particular attention has been paid to the sensitive location of the site. It lies in a Conservation Area and adjacent to the listed Hammersmith Bridge which influenced the height and contours of the scheme at the design stage. The Thames frontage consists of a curved façade in response to the river and the Grade II listed bridge, and steps back at the ground floor to create an increased sense of space for the new river walkway and café.

The curved façade straightens towards Chancellors Wharf, and forms a seven-storey brick fronted ‘bookend’ inspired by the brick warehouse and industrial buildings historically found along the River Thames. The Queen Caroline Street frontage has a number of framed apertures and balconies to respond to the nearby estate and at the rear on Crisp Road lies a residential component sitting above the studios, featuring a central section which steps back through the second, third and fourth floors above the main entrance.

The development provides underground parking and cycle storage located at basement level along with a number of intimate landscaped areas for residents and visitors. The scheme has been designed to achieve BREEAM 'very good' rating and meet Code for Sustainable Homes Level 4.

Back to projects
New Riverside Studios to grace the Thames
Queen's Wharf
Crisp Road
Hammersmith, W6 9RL

Client

Mount Anvil

Awards

2015 New London Awards, Shortlisted for the Mixed-use category

Sectors

RIBA Stages

Proposed use

Site history

Operational cinema, recording studio and vacant four-storey building

Site area

0.62

Gross internal area

33,500

Number of dwellings

165

Density

266

Plot ratio

1:5.4

Construction value

60,000,000

Made by Tommy logoTerms of use   |   Privacy policy   |   Environmental policy   |   © Assael Architecture Ltd 2017