Mixed-use scheme in Southwark starts on site

Posted 21 November 2016 in Press Releases, Projects, Design

We’ve started on site at Quebec Way, a mixed-use scheme for London Square which will see an industrial site in Canada Water, Southwark, transformed into a seven-storey development comprising 94 apartments with ground floor commercial space.

Located in an area which is currently undergoing significant regeneration, the sustainable development will provide substantial improvement to the public realm including upgrading the public space along Quebec Way and Roberts Close and retaining a number of protected Maple trees.

The scheme will provide a range of residential apartment sizes, types and tenures including large family-sized duplex and single level apartments at ground floor, all with private gardens. Apartments on the upper floors will have access to the communal gardens with some apartments having roof terraces offering extra amenity and play space in addition to private balconies. Approximately two thirds of the units are dual aspect and the upper floors have stunning views across to Canary Wharf.

The immediate context includes a surrounding masterplan and neighbouring school. The sensitively designed building incorporates an architectural language which responds differently to its context on each elevation but is unified through materiality and composition. Its highly articulated design features a layered grid of contrasting brickwork frames incorporating large ares of hit-and-miss brickwork. Some of these form textured feature panels, others take the form of an open grid located behind full height windows offering ventilation, tactility and a dappled shadow effect inside the apartments. The hit- and-miss brickwork also features on the upper building parapets, adding a layer of transparency and lightness to challenge the solidity of the material.

Mark Smith, Development Director at London Square said: “Every site we do at London Square is bespoke and we work closely with our team of specialised architects. We prefer brick buildings and this is a high quality example of the London vernacular. A lot of detail has gone into the brickwork design of this building in terms of texture and bonds, and I look forward to seeing it completed.”

John Assael, Chairman of Assael Architecture said: “We are pleased to see this important corner site start on site after being granted planning consent earlier this year. The textured brick elevations will add character to the area and I'm positive that it will win design awards for us and the developers, London Square, who have a growing reputation for promoting great modern design.”

Back to news

Made by Tommy logoTerms of use   |   Privacy policy   |   Environmental policy   |   © Assael Architecture Ltd 2017