Greenwich Mercure

1 of 8
Building in context
RIBA London Architecture Medal
Rooftop extension : planning visual
Entrance
Built
New build element
Built project
Rooftop extension
The renovation of a former 1940’s Police Section House into a 4* boutique hotel ‘Greenwich Mercure’

The former ‘Maurice Drummond House’ sits on a gateway to the Ashburnham Triangle Conservation Area in Greenwich.

The external shell of the original building has been retained along with many of the architectural features and a two-storey glass extension has been constructed at roof level. The luxury hotel provides 145 bedrooms, gym facilities and a public bar and restaurant.

Commissioned by the Metropolitan Police, and designed by McMorran and Whitby Architects in 1944, the former Maurice Drummond House provided accommodation and training facilities for police officers working within the Royal Borough of Greenwich.

Due to its height and scale Maurice Drummond House is classified as a Section 20 building under the London Building Act (1939).

The building received the RIBA London Architecture Medal in 1946 and was occupied by the Metropolitan Police until 1994. It was closed due to lack of demand and the cost of bringing the old accommodation up to present day standards.

Operational use of the basement facilities by the Met continued for a number of years after the departure of the residents. The building was let to Knights Institute of Sport in 1996, and served as a hostel until 2001 when the building became vacant and fell into further disrepair.

Assael were appointed to advise and design the conversion of the building in Spring 2009. The remodelled building opened in March 2013.

Back to projects
A boutique hotel for Greenwich
Greenwich Mercure
Catherine Grove
Greenwich

Client

Periquin

Awards

2013 NLA Awards - Shortlisted for the Hotel category

Sectors

RIBA Stages

Proposed use

Site history

1944-1994 Metropolitan Police Section House & Training Facilities; 1996-2001 Knights Institute of Sport, hostel accommodation; 2001-2009 Vacant; 2009-2012 Design & construction of conversion.

Site area

0.2

Gross internal area

5,950

Density

0

Plot ratio

1:3

Construction value

7,500,000

Made by Tommy logoTerms of use   |   Privacy policy   |   © Assael Architecture Ltd 2014