Clarence Lane, Roehampton

1 of 8
Clean lines
Completed scheme
Concept sketch
Concept sketch
Site schematics
Modern architecture
Contemporary scheme
A new site perspective
The design for this project is heavily influenced by Le Corbusier who inspired the adjacent 1958 Grade II* Listed Alton West Local County Council Housing Estate. Many aspects of Le Corbusier’s design approach are embodied within this modern development such as the deep penetrating openings, flat roofs and clear geometry's sat within a landscaped setting.

The development at Clarence Lane sits on former dilapidated tennis courts that lay vacant for many years. and is flanked by a tall brick wall and wooded overgrown landscape to the south.

Our scheme consists of 20 new apartments set within the Alton conservation area in Roehampton, London.

The site surrounded Downshire House, a 1770 Grade II* Listed building, however the land was purchased separately by our client over 10 years prior to the planning application. The area was overgrown and it had been disused for many years and contained a number of Tree Preservation Orders.

Our design consists of two new buildings. The first a three storey high building with 10 private apartments with a mix of apartments and maisonettes. The second sits taller at four storeys with 10 affordable apartments, built in accordance with the Metropolitan Housing Trust’s brief, which is for people with learning disabilities. It accommodates one bedroom apartments, a disabled unit and an office for a carer support unit.
 

Back to projects
Inspiring homes on vacant land
Clarence Lane, Roehampton
Highcliffe Drive, Clarence Lane,
Roehampton

Client

Hausman Hughes

Sectors

RIBA Stages

Proposed use

Site history

Disused private tennis court and open land. The land was part of the grounds of the Grade II* Listed Downshire House on Roehampton Lane.

Site area

0.26

Gross internal area

1,482

Number of dwellings

20

Density

77

Plot ratio

1:0.6

Construction value

2,500,000

Made by Tommy logoTerms of use   |   Privacy policy   |   © Assael Architecture Ltd 2014