Battersea Square

1 of 7
Converted Granary Building and main entrance
Existing buildings currently occupied by the Royal Academy of Dance
Industrial-inspired extension to the existing Granary Building
Five townhouses replace the ancillary block
Proposed ground floor plan
View from Vicarage Crescent
Proposed Granary Building elevation with new industrial-style extension
The Royal Academy of Dance, near to Battersea Square in Wandsworth, is set to become a new residential development through this industrial-inspired conversion project.

The Royal Academy of Dance will move to the Homebase site on York Place, also in Battersea, paving the way for the £55 million residential development comprising 34 apartments and five townhouses.

The design of this new residential development retains and enhances the site’s industrial character, restoring it to its former glory. An elegant and contemporary architectural style has been adopted, influenced by the local character of Battersea Square Conservation Area and the existing Granary Building, which will be reconfigured and refurbished as part of the construction work. 

The former 1970s dance studio extension will be replaced with a modern extension containing a mixture of units, including duplex apartments, while the ancillary block will be replaced with five family-sized townhouses. A central courtyard will act as a focal point for the development, with a contemporary industrial inspired aesthetic that will enhance the local surroundings, while providing all-important communal amenity space for residents.

Back to projects
Royal Academy of Dance conversion
Battersea Square
36 Battersea Square
SW11 3RA

Client

York Place Buildings Ltd

Awards

2016 The Sunday Times British Homes Awards - Winner of Housing Project

Sectors

RIBA Stages

Proposed use

Site history

The Royal Academy of Dance

Site area

0.24

Gross internal area

4,282

Number of dwellings

39

Density

163

Plot ratio

1:1.8

Construction value

15,000,000

Made by Tommy logoTerms of use   |   Privacy policy   |   Environmental policy   |   © Assael Architecture Ltd 2017